Een huis met een rieten dak kopen

Een huis met een rieten dak kopen

Dit moet u weten

Wegwijs in de wereld van het rieten dak

Stel, in de zoektocht naar een droomhuis stuit u op een prachtige woning met rieten kap. U heeft echter weinig tot geen ervaring met riet als dakbedekking. In dat geval kunt u verrast worden door het bijkomende onderhoud en kosten. Bovendien vraagt het verzekeren van een rietgedekte woning altijd om specialistisch maatwerk. Wij maken u graag wegwijs in de wereld van rieten daken, zodat u op voorhand weet waar u rekening mee moet houden. 

De rieten kap is in Nederland populairder dan ooit en wordt zelfs weer regelmatig toegepast bij nieuwbouwprojecten. De reden voor deze opmars is dat riet als dakbedekking veelzijdig is en zowel met historische als moderne architectuur uitstekend kan worden gecombineerd. 

Dankzij verbeteringen op het gebied van brandveiligheid en dakisolatie doet de rieten kap daarnaast op technisch vlak tegenwoordig bijna niet meer onder voor andere vormen van dakbedekking.   

Als natuurlijk product heeft riet wel andere kenmerken dan bijvoorbeeld dakpannen. Dit betekent dat aspecten als onderhoud, slijtage en verzekeren net even anders werken. Bovendien zijn er ook tussen rieten daken onderling verschillen in constructie. Wij leggen u uit waar u op moet letten wanneer u overweegt om een woning met rieten dak te kopen. 

 

Een rieten dak vraagt om extra zorg en aandacht

Een belangrijk verschil tussen riet en andere vormen van dakbedekking is terug te vinden in het onderhoud. Hoewel we kunstriet steeds vaker voorbij zien komen, is de kans groot dat het riet op uw beoogde droomhuis natuurlijk riet betreft. Als natuurlijk product is riet onderhevig aan slijtage door wind en regen. De impact van de weerselementen op riet kan dankzij goed onderhoud beperkt worden. 

 

Onderhoud van een rieten kap behelst:

  • Mos- en algen verwijderen;
  • Repareren van kwetsbare plekken;
  • In het najaar voorkomen dat er teveel bladeren zich op uw rieten kap verzamelen.

Dit onderhoud kunt u deels zelf uitvoeren, maar wij raden aan om dit grotendeels door een erkende rietdekker te laten doen. De levensduur van een rieten kap bedraagt gemiddeld 30 tot 40 jaar. Soms kunt u met een tussentijdse rennovatie de levensduur van uw rieten kap aanzienlijk verlengen, maar uiteindelijk zal vervanging nodig zijn. 

Extra investeren in brandbeveiliging

Een woningbrand kan in het geval van een rietgedekte woning helaas sneller escaleren. De brandveiligheid van een woning met rieten kap verdient daarom extra aandacht. Dit betekent dat u moet investeren in zaken als een goede bliksemafleider en indien er een houtkachel of openhaard aanwezig is, een vonkenvanger op de schoorsteen. Deze zaken kunnen zelfs verplicht worden gesteld door uw verzekeraar. 

De brandveiligheid van een rietgedekte woning is daarnaast ook afhankelijk van de constructie. Een traditionele of open dakconstructie is kwetsbaarder bij brand dan een gesloten constructie of schroefdak. 

 

Hoe u zelf de conditie van een rieten kap kunt beoordelen

Wanneer u een woning bezichtigt wilt u natuurlijk voorkomen dat u achteraf met verborgen gebreken te maken krijgt. Zaken als scheuren, afbladerend schilderwerk en lekkageplekken kunnen allemaal een indicatie zijn van problemen en kunnen uiteindelijk ook uw rieten kap treffen.

Met de volgende tips  kunt u eventuele problemen met uw rieten kap zelf vroegtijdig opsporen.

  • Verkleuring. Door de jaren heen kan riet verkleuren. Dat is een normaal en natuurlijk proces en absoluut geen reden tot zorg. Een gezond riet dek kan zodoende een bruin/grijze kleur krijgen. Ziet u echter plekken de donker of zelfs zwart zijn, dan kan dit wél duiden op onderliggende problemen zoals rotting. 
  • Kale plekken. Ook kale plekken kunnen veel zeggen over de conditie van de rieten kap. Let vooral op kale plekken rondom de nok en vorsten, schoorsteen en rondom eventuele dakkapellen. 
  • Mos en algen. Teveel mos en algen kunnen voor vochtproblemen zorgen en de kwaliteit van het riet aantasten. Vooral dakdelen die veel in de schaduw liggen zijn kwetsbaar voor mos- en algvorming. 

Bij een slecht onderhouden woning en/of rieten dak weet u dat u op korte termijn mogelijk met extra kosten te maken krijgt. 

 

Niet zomaar een woonverzekering

Het verzekeren van een woning met rieten dak is specialistisch werk en vraagt altijd om maatwerk. Onder de rietverzekering van Rietpolis vallen alle gebruikelijke zaken als inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering, maar dan wel volledig afgestemd op het unieke karakter van uw rietgedekte woning. Bovendien adviseren wij u graag over taxatie, onderhoud en brandveiligheid. Hiervoor werken wij al jaren nauw samen met de Vakfederatie rietdekkers. 

Ook voor vragen over de financiering van uw toekomstige rietgedekte woning of over het oversluiten van uw huidige hypotheek kunt u bij ons terecht.