Zo verbetert u de brandveiligheid van uw woning met rieten dak

Zo verbetert u de brandveiligheid van uw woning met rieten dak

Woningeigenaren met een rieten kap kunnen zich zorgen maken over de brandveiligheid. Hoewel riet als natuurlijk product kwetsbaarder is bij brand dan bijvoorbeeld dakpannen, verkleint u met onze volgende tips de kans op brand in en om uw rietgedekte woning aanzienlijk. 

 

Dankzij moderne constructietechnieken en isolatieoplossingen is in de afgelopen jaren de brandveiligheid van woningen met een rieten kap significant verbeterd. Zo zijn veel traditionele rieten daken over de jaren heen vervangen door een schroefdak

Doordat een schroefdak een gesloten dakconstructie is, zit er weinig tot geen zuurstof tussen het rietdek en de onderconstructie. Dit levert bij een woningbrand veel extra tijd op voor bewoners om zich in veiligheid te brengen en voor de brandweer om te blussen en erger leed te voorkomen. Om deze reden worden nieuwbouwwoningen met riet als dakbedekking nog uitsluitend met een schroefdakconstructie geleverd. 

 

Zorg voor een rookmelder en brandblusser op elke verdieping

Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders op elke verdieping in uw woning wettelijk verplicht en dat is niet zonder reden. Rookmelders kunnen levens redden en een groot verschil maken bij het begin van een woningbrand. Er dient daarom op elke verdieping van uw woning een werkende rookmelder aanwezig te zijn en in elke ruimte waar u doorheen moet om veilig naar buiten te kunnen. 

Het is belangrijk dat u jaarlijks uw rookmelders test. In de buurt van uw cv-installatie dient u een rook- en koolmonoxidemelder op te hangen. Daarnaast raden wij sterk aan om ook op elke verdieping een kleine brandblusser op een eenvoudig bereikbare plek te plaatsen. Optioneel kunt u in de keuken nog een extra blusdeken ophangen.  

Bliksemafleider op uw rieten kap

Een bliksemafleider is wettelijk niet verplicht voor rietgedekte woningen, maar kan wel veel ellende voorkomen. De koperen of aluminium leidingen die op uw rieten kap worden aangebracht, geleiden de stroom van de bliksem rechtstreeks naar de grond. Bliksemschade of een grote woningbrand worden hiermee voorkomen. 

Laat extra brandvertragende dakisolatie of coating aanbrengen

Ook wanneer uw woning al over een schroefdak beschikt, is het mogelijk om extra brandvertragende dakisolatie aan te brengen. Dergelijke isolatiefolie kan van binnenuit worden aangebracht. 

Een andere optie is om het rietdek door een specialist met een brandvertragende coating te laten behandelen. Dit middel wordt dan op uw dak gespoten en dient om het jaar opnieuw te worden aangebracht.

Zorg dat uw rieten kap in goede conditie blijft

Regelmatig onderhoud draagt eveneens bij aan de brandveiligheid van uw rieten woning. Hierbij kunt u denken aan het verwijderen van mos- en algen en het tijdig repareren van kwetsbare plekken. 

Zorg voor een vonkenvanger op uw schoorsteen en laat uw schoorsteen jaarlijks vegen

Heeft u een openhaard, hout- of een pellet kachel? Dan dient u ook een extra aantal veiligheidsmaatregelen te treffen om brandgevaarlijke situaties in uw rietgedekte woning te voorkomen. 

In de eerste plaats bent u in deze situaties verplicht om een degelijke vonkenvanger op uw schoorsteen te hebben. Hiermee voorkomt u dat vonkjes op het rietdek terecht kunnen komen. Daarnaast bent u ook verplicht om uw schoorsteen jaarlijks te laten schoonmaken door een erkende schoorsteenveger. In een eerder verschenen artikel leest u alles over hoe u veilig kunt stoken in uw woning met rieten kap. 

 

Goed verzekerd bij brandschade

Bij Rietpolis zijn uw rietgedekte woning en inboedel verzekerd bij brandschade en totaalverlies. Op onze blog vindt u bovendien meer informatie en tips op het gebied van brandveiligheid, bijvoorbeeld hoe u veilig kunt barbecueën.