Waarom wordt uw rietverzekering duurder?

Waarom wordt uw rietverzekering duurder?

Premieverhogingen en inflatie

De berichten over de hoge inflatie zijn u ongetwijfeld niet ontgaan. Ook verzekeraars ontkomen er niet aan om hun premies de komende tijd te verhogen. Waarom worden verzekeringen duurder en wat kan dit voor uw rietverzekering betekenen? 

Dankzij een rietverzekering is uw unieke woning met rieten kap gedekt bij schade en calamiteiten, zoals brand, extreem weer of inbraak. De kosten voor dit schadeherstel zijn in korte tijd ongekend hard gestegen. Tegelijkertijd neemt met name het aantal schademeldingen als gevolg van klimaatverandering toe. Een concreet voorbeeld hiervan zijn de overstromingen in Limburg in de zomer van 2021 en de enorme droogte in de zomer van 2022.

Door deze ontwikkelingen zijn schadeverzekeraars helaas genoodzaakt om hun premies te verhogen. Hierdoor blijft een correcte afhandeling van schade en uitgebreide voorwaarden mogelijk. De belangrijkste oorzaken voor hogere premies:

  • Hogere bouwkosten;
  • Toenemend aantal schademeldingen;
  • Stijgende bedrijfskosten als gevolg van hoge inflatie;
  • Minder rendement door de lage rentes.

Toegenomen kosten voor schadeherstel en herbouw

Wanneer u een woonverzekering voor uw rietgedekte woning afsluit, wordt deze getaxeerd om de herbouwwaarde te bepalen. Dit is de waarde die nodig is om uw woning bij totaalverlies in oude staat te kunnen herstellen, bijvoorbeeld na een grote brand. Deze kosten bestaan uit bouwmaterialen en kosten voor arbeid. 

Door hogere kosten voor grondstoffen, brandstof/energie en personeel neemt logischerwijs ook de herbouwwaarde van uw woning toe. Om de financiƫle dekking op peil te houden, stijgt daarom ook de premie. Naast de stijgende bouwkosten kan de herbouwwaarde van uw woning met rieten kap ook veranderen na een grote verbouwing. Denk aan een uitbouw, dakkapel of zonnepanelen.

De kans op schade neemt toe

Door klimaatverandering neemt de kans op extreem weer in Nederland snel toe. Zo werden in de zomer van 2021 de inwoners van Limburg onaangenaam verrast door zware regenval en overstromingen. In de zomer van 2022 was er een extreme droogte waardoor er meer en hevigere woningbanden waren.

Verzekeraars merken dat het aantal schadeclaims als gevolg van extreem weer in de afgelopen jaren relatief snel is toegenomen. Denk naast waterschade ook aan stormschade, hagelschade en schade door blikseminslag. Verzekeraars zien ook hierdoor hun kosten weer oplopen. 

 

Service van Rietpolis

Wat echter niet verandert zijn onze uitgebreide en gunstige voorwaarden. Ook vinden wij het belangrijk om te blijven investeren in onze dienstverlening en expertise van onze medewerkers. Het verzekeren van woningen met een rieten kap vraagt immers om specialistische kennis. Volgend jaar blijft u daarom profiteren van onder andere:

  • Garantie tegen onderverzekering, dankzij woningtaxatie door onze eigen experts;
  • Uitstekende dekking bij schade door extreem weer, inbraak en brand;
  • Ook bijgebouwen, zonnepanelen en zwembaden kunnen worden meeverzekerd;
  • Persoonlijke klantenservice en advies omtrent preventiemaatregelen;
  • Specialistische kennis over rietgedekte woningen, mede dankzij onze nauwe samenwerking met de Vakfederatie Rietdekkers;
  • Snelle en persoonlijke afwikkeling bij schade aan uw woning of inboedel.

Bent u benieuwd of uw huidige rietverzekering nog past bij uw woonsituatie? De experts van Rietpolis kijken vrijblijvend met u mee. 

 

 

Vraag een offerte aan