Welke factoren hebben een (positieve) invloed op de levensduur van uw rieten dak?

Welke factoren hebben een (positieve) invloed op de levensduur van uw rieten dak?

Als een natuurlijk product is riet onderhevig aan slijtage door de weersomstandigheden. Aangezien het vervangen van een rieten kap vrij kostbaar is, wilt u daarom dat het rietdek zo lang mogelijk in topconditie blijft. Gelukkig zijn er een aantal factoren die een positieve invloed kunnen hebben op de levensduur van uw rieten dak. 

De minimale levensduur van een rieten dak ligt rond de 25 jaar, maar kan onder gunstige omstandigheden oplopen tot 40 jaar. De grootste boosdoener voor de kwaliteit van uw riet is vocht. Des te droger het riet, des te langer het riet mee kan gaan. 

Het vrij vochtige Nederlandse klimaat is dan ook niet bepaald ideaal voor rieten daken. Op het weer en de hoeveelheid regen die valt heeft u helaas geen invloed, evenals de ligging van uw rietgedekte woning. Riet dat aan de zuidkant van uw woning ligt zal bijvoorbeeld makkelijker drogen dan riet aan de noordkant. Ook de aanwezigheid van bomen kan van invloed zijn op de kwaliteit van uw rieten kap. 

Toch zijn er veel factoren die een aanzienlijk verschil kunnen maken in de potentiële levensduur van het rieten dak. Factoren waar u als woningeigenaar wel invloed op heeft.

 

Alles begint bij de constructie en materiaalkeuze

Een langere levensduur begint al bij de constructie van de rieten kap. Sterker nog, dit onderdeel bepaalt volgens de Vakfederatie Rietdekkers maar liefst 75% van de levensduur en bestaat uit de volgende facetten:

  • Onderconstructie;
  • Hellingshoek;
  • Kwaliteit van het riet;
  • Dak detailleringen.

 

Onderconstructie

Om te beginnen moet de onderconstructie bijdragen aan het voorkomen van vochtproblemen onder het riet. Zo draagt het gesloten schroefdak bij aan een betere dakisolatie, maar is het daarom wel belangrijk dat er bijvoorbeeld een damp-remmende laag onder het riet wordt aangebracht, zodat vocht en condensatie vanuit de woning niet onder het riet vast komt te zitten en daar gaat “broeien”. 

 

Hellingshoek

Des te steiler het dak, des te makkelijker en sneller het regenwater van het rietdek afstroomt en minder snel de kans krijgt om dieper in het riet door te dringen. Hetzelfde principe geldt voor de lengte van het dak. Een langer dakvlak vangt meer regenwater op en het regenwater kan met name aan de onderkant dieper het riet doordringen. 

 

Kwaliteit van het gebruikte riet

Wist u dat de kwaliteit van het gebruikte riet de belangrijkste factor is voor de potentiële levensduur van uw rieten dak? De kwaliteit van riet kan sterk verschillen per leverancier en dakdekker. Dit hangt mede af van de afkomst van het riet, maar ook van de periode waarin het betreffende riet is geoogst. Het is daarom belangrijk om vooraf bij een rietdekker te informeren naar het type riet dat hij gebruikt en in hoeverre een rietdekker aandacht besteedt aan de rietkwaliteit bij het inkopen. 

 

Dak detailleringen

Extra toepassingen in en op het dak, zoals binnenhoeken, een schoorsteen, dakkapel of andere onderbrekingen, geven een huis karakter maar vormen helaas ook kwetsbare plekken. Met name wanneer dit plekken zijn waar regenwater minder snel weg kan. Dak detailleringen kunnen zodoende ook (gedeeltelijk) van invloed zijn op de levensduur van uw rieten kap. 

 

Regelmatig onderhoud

Door goed voor uw rieten dak te zorgen, vergroot u eveneens de kans op een langere levensduur. Zo kan mosvorming de slijtage van het riet versnellen. Door eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld jaarlijks, mos en algen van uw rietdek te (laten) verwijderen, krijgt dit geen kans om het riet aan te tasten. 

Ook is het belangrijk dat u zwakke of beschadigde plekken in het rietdek zo snel mogelijk laat repareren. Op onze website vindt u meer informatie over preventief onderhoud van uw rieten dak.