Kan verkleuring en kleurverschil van riet worden tegengegaan?

Kan verkleuring en kleurverschil van riet worden tegengegaan?

Riet is een natuurlijk product en daardoor onderhevig aan verandering door zon, wind en regen. Als er een vers nieuw rietdek op uw dak is aangebracht, dan heeft dit een egale en lichte kleur. In de loop van de tijd zal dit veranderen naar een meer grijsbruine kleur. Dit proces van verkleuring vindt vaak al binnen de eerste twee jaar plaats. U kunt dit vergelijken met het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe hardhouten schutting. Dit hout verkleurt ook in de loop der jaren. 

 

Het verkleuren van uw rieten kap is dus een onschuldig en natuurlijk proces. Daarbij hangt het ook nog eens af van de ligging van uw woning, waarbij delen van uw rieten dak die veel in de zon liggen anders zullen verkleuren dan delen met relatief veel schaduw. 

 

Wanneer is verkleuring van uw riet onschuldig en wanneer niet?

Zoals eerder genoemd is de verkleuring van uw riet een normaal proces waar u zich geen zorgen over hoeft te maken. De meeste rieten daken zullen dus uiteindelijk een egale grijsbruine kleur krijgen, die doorgaans mooi staat bij de meeste woningen. In sommige situaties kan er ook een zogenaamd dambordpatroon ontstaan. Dit gebeurt onder andere wanneer u stukken riet heeft laten vervangen door nieuwe stengels. Ook dit kleurverschil zal binnen twee jaar wegtrekken. 

 

Verkleuring van het riet kan in enkele gevallen echter ook duiden op eventuele problemen. Ziet u groene of zelfs zwarte plekken ontstaan in het rietdak, dan moet u in actie komen. Deze kleuren duiden namelijk op riet dat is aangetast door mos, alg of schimmel. Men heeft het dan over verbroeid of verspochten riet. Dit riet moet zo snel mogelijk vervangen worden om aantasting van het omringende gezonde riet tegen te gaan. 

 

Tegengaan van ongewenste verkleuring

Om te voorkomen dat uw riet groen of zwart kleurt, is regelmatig onderhoud belangrijk. De meeste problemen ontstaan door slechte afvoer van vocht en de grote boosdoener daarvan is mos. 

Laat daarom periodiek door een rietdekker het mos van uw rieten kap verwijderen. Zo kan het rietdek optimaal blijven ademen en gaat deze veel langer mee. Laat kwetsbare of aangetaste rietbundels bovendien zo snel mogelijk vervangen. 

Wilt u liever helemaal geen verkleuring van uw rieten dak? Dan raden wij u aan om kunstriet te overwegen. Dan weet u zeker dat er nagenoeg geen verkleuring ontstaat. 

Uw rieten dak altijd goed verzekerd

Helaas kunt u uw rieten kap niet verzekeren tegen verkleuring, maar met onze onderhoudstips kunt u wel de levensduur van uw rietdek aanzienlijk verlengen. Bovendien is uw prachtige rietgedekte woning bij Rietpolis goed verzekerd bij andere calamiteiten zoals schade door brand, inbraak of extreem weer.