Uw rieten dak in 2024? Dit zijn de kosten

Uw rieten dak in 2024? Dit zijn de kosten

Adviesprijs 2024

Heeft u wellicht plannen om dit jaar uw rieten dak te vervangen of op te knappen? Dan is het wel zo fijn om op voorhand een goede kostenindicatie te kunnen maken. Jaarlijks kijken wij naar de prijsontwikkeling van riet, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Gemiddeld genomen is een rieten kap na 25 jaar toe aan renovatie of zelfs vervanging. De levensduur van het rieten dak is afhankelijk van meerdere factoren als weersinvloeden, ligging en de mate van onderhoud. Goed onderhoud kan grote impact hebben op de levensduur van riet. 

 

Kosten voor het vervangen van uw rieten dak in 2024

De totale kosten voor het renoveren van uw rieten kap hangen samen met een aantal factoren en kunnen daardoor per rietgedekte woning sterk verschillen. Denk aan:

  • Het aantal vierkante meters, oftewel; hoeveel materiaal is er nodig?
  • Hoe gemakkelijk bereikbaar is uw dak? Dit heeft vooral invloed op hoeveelheid tijd die rietdekkers nodig hebben. 
  • In welke regio staat uw woning?
  • Laat u naast het vervangen van het riet ook andere werkzaamheden aan het dak uitvoeren? Denk aan extra isolatie of het toevoegen van een dakkapel
  • Welke kwaliteit riet wordt er gebruikt?

Dit alles hangt natuurlijk samen met de kwaliteiten van de rietdekker, hij is per slot van rekening degene die u hierbij gaat helpen en later ook voor u klaar zal moeten staan bij eventueel onderhoud. Daarom adviseren wij u ook te kiezen voor een rietdekker aangesloten bij de Vakfederatie Rietdekkers, daarmee bent u er zeker van dat de rietdekker in bezit is van een vakdiploma rietdekken.

Naast arbeidsloon is de prijs voor riet een van de belangrijkste kostenposten, terwijl juist die prijs elk moment sterk kan veranderen. In dit artikel gaan wij daarom dieper in op de prijsontwikkeling van riet in 2024.

De prijsontwikkeling van Riet

Veel van het in Nederland gebruikte riet is afkomstig uit het buitenland, dit heeft er vooral mee te maken dat riet een natuurlijk product is en dus ook groeit in natuurgebieden over de gehele wereld. Voor een gemiddeld rieten dak is ongeveer 3 tot 3,5 hectare rietveld nodig daarmee hebben we in Nederland niet genoeg rietland om alle rieten daken mee te bedekken, hoe idyllisch dit ook zou klinken in combinatie met het ambacht rietdekken, het is simpelweg niet mogelijk. 

Aangezien riet een natuurlijk product is de groei afhankelijk van vele factoren het veranderlijke klimaat, de kwaliteit van het water en de kwaliteit van de lucht. Uiteraard probeert de rietdekker er alles aan te doen een zo goed mogelijk rieten dak voor u te maken, hij zal dus het beste riet voor uw dak hier naar toe halen. Transport is daarmee een bepalende factor voor de prijs van riet, denk daarmee bijvoorbeeld aan de prijs van brandstof die wisselt ook veel. Alle problemen in de wereld die zorgen daarnaast dat transport niet altijd de goedkoopste route kan kiezen vooral de laatste jaren.
 

Lichte prijsstijging ten opzichte van 2023

Na onderzoek van de Vakfederatie Rietdekkers wordt jaarlijks een adviesprijs bepaald zodat u een idee kunt krijgen van de gemiddelde kosten van een rieten dak. De adviesprijs voor een rieten dak in 2024  is bepaald op €135,- per vierkante meter. Per strekkende meter voor de nokvorst moet u rekening houden met €110,-. De Vakfederatie heeft ook gekeken naar het gemiddelde uurloon van rietdekkers, die op dit moment rond de €65,- per uur ligt. Let op de genoemde prijzen zijn excl. de BTW. 

In 2023 lag de prijs voor riet per vierkante meter nog rond de €131,58 en per strekkende meter nokvorst rond de €107,50. Net als bijna alles is ook een rieten dak in 2024 aan prijsstijging onderhevig, door stijgende riet prijzen en oplopende loonkosten.

 

Ook in 2024 zijn er nog subsidiemogelijkheden

Net als in 2023 kunt u, afhankelijk van uw gemeente, ook in 2024 soms aanspraak maken op bepaalde subsidies voor het renoveren of vervangen van uw rieten kap

Begin dit jaar is het aanvragen van een ISDE subsidie voor uw rieten dak zelfs eenvoudiger geworden met één meldcode voor alle type riet. Belangrijkste kenmerk is dat uw nieuwe rieten kap bijdraagt aan de verduurzaming van uw woning (een voordeel van een rieten dak). 

Op de website van de RVO vindt u meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces voor een ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing). Voor een schroefdak gebruikt u voor uw aanvraag meldcode KA26442. De aanvraag van subsidies kan alleen door de woningeigenaar zelf worden gedaan en niet door de rietdekker. 

Wanneer u grote veranderingen aan uw rietgedekte woning doet, vergeet dan niet om uw vergunningen aan te vragen én ook uw rietverzekeraar hierover in te lichten, aangezien dit van invloed kan zijn op de verzekerde herbouwwaarde. 

 

Contact met ons